Varsågoda! Ett riktigt blogginlägg:

För någon vecka sedan gick Centerpartiet ut med att de vill sänka ingångslönerna (för exakt vilka jobb detta skulle gälla har de dock inte svarat på men en kan ju räkna ut att det knappast är Annie själv som vill sänka sin lön. Detta vet jag med all säkerhet då alla partier förutom Vänsterpartiet röstade emot att sänka politikerlönerna).

Hur som helst påstår C att det skulle på så sätt skapa jobb och speciellt då för nyanlända och "andra grupper som har svårt att få jobb". En tanke som självklart Svenskt Näringslivs VD Carola Lemne snabbt hängde på och även en tanke som jag har lite åsikter om. Åsikter som jag en morgonen jag läste om förslaget skrev ned i min mobil men inte publicerade någonstans, förrän nu då. Häng med!! Det blir skoj! ;) ;) ÄLSKAR EKONOMI JU!Det är för det första en tankevurpa* att tro att en lägre ingångslön i längden kommer att leda till fler jobb och inte bara till högre vinster för de privata företagen. Företag kommer inte automatiskt anställa fler för att det är billigt utan kommer att anställa fler om efterfrågan på marknaden kräver det. En sådan ekonomisk politik syftar i mångt och mycket alltså inte till att minska arbetslösheten (fast vi oftast luras att tro det!! Men tro inte på allt Annie säger i typ Agendastudion) utan egentligen endast till att öka företagens vinster och då på arbetarnas bekostnad. Sänkta löner leder till mindre konsumtion vilket inte direkt hjälper till att stimulera marknaden eller hjälper till att öka efterfrågan på jobb.

*tankevurpan illustreras här med en gullig katt för att göra inlägget lite mer inbjudande:


För övrigt kan väl vem som helst räkna ut att det inte är särskilt motiverande att gå till ett jobb om lönen är så låg att den knappt kommer att täcka dina utgifter. Jag kan väl tycka att vi måste fråga oss själva om vi tillslut vill leva i ett land som exempelvis USA där en alldeles för stor del av befolkningen behöver minst 2-3 jobb för att överleva. Och det kommer heller att inte leda till bättre integration för nyanlända människor om de för en lön som det inte kan leva på.

Är det inte en mer rimlig tankemodell att satsa på utbildning och kanske fler praktikplatser för att höja kompetensen, än att med lägre ingångslöner för att skapa, som Centerpartiet så ivrigt påstår, "enkla jobb"? Dessa så kallade "enkla jobb" som oftast även återfinns inom kvinnodominerande branscher (läs: hotell och restaurang, detaljhandeln och vård och omsorg) och det är även i dessa branscher *surpise suprise* som redan idag har de lägsta ingångslönerna. Detta innebär alltså att det är grupperna i samhället som redan tjänar sämst varje månad som kommer få betala priset för sänkta ingångslöner. För sänker man lönerna för en grupp kan man räkna med att det kommer påverka andra.

Dessutom: att dela upp människor (och även nu efter etnicitet) i A och B-lag kan väl varje tänkande människa förstå endast kommer leda till större klassklyftor, vilket är enligt min mening kanske det absolut sista Sverige behöver. Så nej tack du Annie Lööf. Din ekonomiska politik är både ojämlik, ogenomtänkt och orättvis.


Postat av: Veronica Jonsson

*applauding emojis*

2016-02-11 @ 00:36:08
URL: http://anverjo.blogg.se/

Vad har du på hjärtat?

Vad heter du?
Ifall jag tappar huvudet

Vill du ha svar via mail? (obs endast för Tilde hihi)

Fyll i bloggadress (ja, jag kikar in om du kommenterar!)

Jag vill bara säga