Måndagen den trettionde november

OKEJ. Jag som så många andra kämpar oerhört med att försöka hålla modet uppe nu under årets sämsta årstid. Inspirationen är under nollsträcket (bevis på detta är exempelvis att jag inte har uppdaterat instagram på en hel månad) och hade jag möjlighet att få välja helt själv skulle jag gå i ide. Livet känns väldigt inrutat och mörkt just nu och jag skyller allt på:

1. Det politiska läget i Sverige/EU/världen
2. Makroekonomin
3. Bristen på ljus 
4. Jobbet 
 
Men men!! Tänkte inte hänga läpp för det, utan tvärtom tänkte jag trotsa detta genom att göra en liten lista på saker som ändå har fått mig att känna lite hopp och inspiration.
 
PS. Länkar till allt finns i rubriken! 

1. M.I.A. - "Boarders"
Sen hon släppte låten "Paper planes" år typ 2007 (?) har jag tyckt att M.I.A. är orimligt cool. Hennes nya låt Boarders är politiskt pop-perfektion och videon (som hon själv har regisserat) är även den otroligt stark. Den är inte bara visuellt supersnygg utan jag älskar den även hur den är filmad ur ett feministiskt perspektiv (hon filmas ofta underifrån, vilket inger en symboliskt makt. Detta gillar jag verkligen vilket då det är ett perspektiv man allt för sällan ser kvinnor porträtteras i).
  
 

Har dock läst att videon har fått en del kritik då den kan tolkas som exotifierande. Personligen kan jag till viss del förstå kritiken, men jag tycker samtidigt att hennes politiska budskap i låten är väldigt tydligt och att hon ändå skildrar en väldigt viktig bild av samtiden.

2. Liv Strömquist tänker på dig! - Dramaten
 
Jag tror inte många människor har lyckats undgå min kärlek till Liv Strömquist. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte avgudade typ precis allt hon gör så därför var det väl inte HELT oväntat att jag skulle älska Ada Bergers scentolkning av hennes seriealbum. Visst, jag erkänner, jag hade sett den innan på SVT play, men jag måste ändå säga att det var något helt annat att se den live. Skådespelarna är fantastiska, dialogerna klockrena men framför allt var den SÅ himla rolig. Har ni vägarna förbi Stockholm och är under 26 kostar bara biljetterna 100 kr och aa, det är nog de mest värda 100 kr jag har lagt ut denna höst (överdriver inte ens!!!!)
 
3. Dokumentären "En vanlig fucking människa" - SVT-play

 
"För 22 år sedan föddes enäggstvillingarna Isabelle och Denise. Vid fem års ålder protesterade Isabelle mot att kallas för flicka. Några år senare bytte Isabelle namn till Sam. Det här är historien om Sam och hans kamp för att visa att han aldrig varit den alla andra trodde."

 
Just nu finns dokumentären "en vanlig fucking människa" på SVT play och det är en dokumentär jag rekommenderar alla att se. Förutom att den skildrar ett väldigt viktigt ämne så är den oerhört stark och man får komma väldigt nära både Sam men också hans familj. 
 
4. Love letters from Olof Grind 

 
Jag har fått allt svårare att hitta inspiration till mitt eget fotograferande och jag vill egentligen inget hellre än att fortsätta utvecklas. Men just nu står det ganska så väldigt still. Jag vet inte åt vilket håll jag vill och ofta så präglas jag av en känsla att jag inte heller har någon ork att ta reda på det. Men denna känsla blåser helt bort de gånger jag går in på Olof Grinds blogg. Jag blir så otroligt tagen av hans fantastiska bildspråk att hälften vore nog och även fast jag aldrig i hela mitt liv kommer att kunna prestera sådana kvalitativa bilder kan jag inte låta bli att slås av tanken att jag ändå någon gång i framtiden borde försöka med något.
 
5. Sápmi sisters - SVT-play


Sápmi sisters är en serie om två samiska systrarna Maxida och Mimie. Seriern skildrar deras liv när de just nu turnerar i nordligaste Norrland men tar även upp deras politiska kamp för samernas rättigheter. Förutom att de båda systrarna är väldigt talangfulla, drivna och sprudlande så blir serien verkligen extra mångfasetterad då den lyckas inkludera mycket fakta om samernas historia (ett ämne som jag och alldeles för många med mig har stora kunskapsluckor i). Sen älskar jag även att den skildrar kampen Maxida kämpar för att balansera sin roll som ung mamma samtidigt som hon jobbar så otroligt hårt att uppfylla sina egna drömmar. SÅ HIMLA INSPIRERANDE!!
 
6. Olafur Eliasson "Verklighetsmaskiner" - Moderna Museet

 

Ärligt så har jag aldrig varit helt såld på det där med att gå på museum. Oftast tycker jag att konsten går mig över huvudet och det resulterar i att jag bara känner mig korkad och det begränsad. Eller så är det FÖR tråkigt. Typ något rum med uppstoppade djur eller en gammal tavla. Men nu har alltså det jag aldrig trodde skulle hända hänt!! Jag har hittat en utställning som både var rolig, intressant OCH inspirerande. Olafur Eliassons utställning heter alltså Verklighetsmaskiner och jag gillade den supermycket. Det var otroligt coolt att ens uppfattning om verkligheten utmanades och jag älskade även att ljus, vind och vatten var återkommande inslag. Det blev liksom aldrig långtråkigt. Dessvärre är det ganska dyrt att gå in på Moderna :(, men har ni 130 kr över (150 kr utan studentpris) och vill göra något lite annorlunda borde ni satsa!! 


Två coola bilder från utställningen!! Den första skulle jag nog använda som skivomslag om jag och Erik någongång startade ett band.
 
Hade egentligen tänkt att knåpa ihop tio punkter men insåg att klockan nu över 22:00 vilket innebär sovtid (hehe svar ja, jag är en mkt gammal människa som värdesätter en god natts sömn!!). Publicerar jag listan inte nu finns det en chans att det aldrig blir av så sex punkter fick därför räcka. Håll tummarna på att jag slipper mensvärk i natt så jag orkar upp tidigt imorgon och har energi att lära mig lite fler extremt oinspirerande makroekonomiska samband.


Vad har du på hjärtat?

Vad heter du?
Ifall jag tappar huvudet

Vill du ha svar via mail? (obs endast för Tilde hihi)

Fyll i bloggadress (ja, jag kikar in om du kommenterar!)

Jag vill bara säga