Måndagen den tjugofjärde augusti

 
Imorgon flyr jag landet!!!! Fatta att man för 240kr faktiskt kan ta sig till ett annat land. SJ som brukar vara en konstant besvikelse lyckades (för typ första gången) leverera. Åh så skoj! Synd bara att det ska regna. Enda positiva med dåligt väder är typ att jag har många snygga jackor att rocka *försöker se glaset som halvfullt*.

Vi måste prata om UberPOP

På den senaste tiden har alldeles för många i min närhet börjat romantisera en verksamhet som jag MÅSTE få skriva några ord om. Verksamheten är det (relativt) nya företaget Uber som på kort tid har blivit stort i Stockholm. Man beställer taxi snabbt via deras app och totalkostnaden för din resa blir i typ 8 fall av 10 billigare än om du skulle åka med ett redan känt taxibolag. All fine and good tänker du som konsument, men jag vill i denna text be dig att tänka steget längre. Tänka på vad konsekvenserna blir av att ytterliggare liberalisera en branch som dessvärre redan är långt bortom anständighetens gräns. 
 
Att jobba som taxichafför idag innebär för de flesta redan alldeles för långa pass, för få lediga dagar i månaden och alldeles för dåligt betalt. Så i grund och botten handlar "UberPOP" som tjänsten kallas om taxichafförernas villkor. Tycker vi att det är viktigt att arbetare ska få en rimlig ersättning för sitt arbete? Ska inte alla ha rätt till trygghet vid pensionen, försäkringar och kollektivavtal? Eller är det viktigaste att vi som konsumenter får en billig resa till beskostnad för detta? Jag vet att jag i alla fall inte vill stötta att forma ett samhälle där de redan lågavlönade måste anpassa sig och därmed grabba alla de arbetstillfällen som ges, oavsett hur dåliga villkoren kan se ut.
 
Sen ska det också läggas till att företaget Uber, genom sin tjänst "UberPOP" smiter undan sitt arbetsgivaransvar då de lägger allt ansvar på chaffören, vilket har lett till att chafförerna inte alltid betalar skatt. Detta blir alltså i andra ord en form av svarttaxiverksamhet förklädd i ett något mer guldskimrande presentpapper. I mina ögon är det helt orimligt att försvara ett mutinationellt företag som tjänar miljoner på sina anställda samtidigt som de smiter undan från sitt ansvar som arbetsgivare, försämrar en redan usel branch, undanhåller skatteintäkter och kringgår svensk lagstiftning.

Droppen som fick min bägare att rinna över: "Uberfest" på en välkänd klubb i Stockholm. Undra hur många av UberPOPS faktiska förare som kommer vara inbjudna??? Eller kommer majoriteten av besökarna vara vit medelklass med acnekläder som egentligen har alla pengar i världen att betala sin taxiresa från Fredsgatan till Nytorget?? :):):):): INGEN SOM VET!!! Hehe skoja. Alla vet.

 
Ja ja. Jag kommer hur som helst gladeligen fortsätta betala lite mer för min taxiresa hem från krogen med ett erkänt bolag där jag vet att hen som sitter och kör mig faktiskt har någorlunda anständiga arbetsvillkor. Hoppas ni kan tänka er att göra detsamma.

Tisdagen den artonde augusti


Efter att ha spenderat dryga sju timmar själva på en balkong som varken ägdes av Therese eller mig hade jag natten till i fredags förmånen att få ligga och snosa min bästa vän i nacken hela natten. Att dela på nästan en hel box vin och kanske lite för mycket Bailyes en helt vanlig blanktorsdag kanske inte är vad doktorn skulle rekommendera men VEM har någonsin brytt sig speciellt mycket om vad en doktor skulle ha sagt??? Hade hur som helst, trots en lätt touch av bakfylla på fredagen, en fantastisk kväll med världens bästa människa som jag älskar gränslöst <3 <3

 
Fredagsmorgonen hade en svag början med en underton av huvudvärk. Men det botades med äggröra, kaffe och baconchips (ja, till frukost). Sen begav vi oss in till stan för att luncha på Stockholms bästa takterass med en annan favorit, Mimmi. Efter gratislunch blev det bad och när solen slutade bränna avslutades fredagen på en vietnamesisk restaurang. JÄTTEBRA FREDAG!!! Och torsdag. Synd bara att jag inte har några bilder från fredagen. Men skyller på att minnet på min mobil är fullt och jag fortfarande är sämst på att ta med mig min vanliga kamera, hehe.

Måndagstipsar!!!!

 

Någongång i våras så beställde jag lite seriealbum av Liv Strömquist. Jag har aldrig direkt varit intresserad av serier. Inte ens när jag var liten var "Katten Gustaf", "Spiderman", "Pokémon" eller vad de nu hette någonting som lockade. Jag gillade bara Kamratposten. Hur som helst upptäckte jag inte Livs storhet genom hennes serier utan genom både radio (Tankesmedjan) och hennes två podcast ("Lilla drevet" och min personliga favorit, som jag även skrivit om förr, "En varg söker sin podd"). Till saken hör den att när jag hittar någonting jag gillar, ja då börjar jag konsumera detta nästan ohälsosamt mycket.

Exempel: jag kan i princip alla repliker i "Fucking Åmål"; inte bara för att jag har sett filmen så många gånger utan för att jag även köpte boken med hela manuset när jag var sexton. En bok som dessvärre försvann i flytten till Sundsvall. Jag har sett alla avsnitt av "The Office" och "Parks and Recreation" så många gånger att jag bara kan slå på vilket avsnitt som helst, vända mig om i sängen och kan somna tvärt för att ljudet av skådespelarnas röster gör mig så lugn. När jag gick i sjuan läste jag boken "Linas kvällsbok" för första gången. Det hela slutade dock med att min mamma, endast några månader senare fick köpa en ny (men samma!!!) bok för att den första hade blivit så sliten på grund av överanvändning.

JAJA!!!! Min senaste hang-up är alltså Liv Strömquist. Jag började med, trots mitt tidigare ointresse för serier, att läsa hennes nyaste seriealbum "Kunskapens frukt". Ett jättebra album som handlar om ett av mina favoritämnen: mens (FÖRÖVRIGT: tips till alla i hela världen är att lyssna på stjärnan Annika Norlins sommarprat om PMS!!!!) Efter att jag hade slukat "Kunskapens frukt" läste jag även seriealbumet "Ja till Liv" och igår insåg jag att jag faktiskt hade beställt ett till album, som jag av någon anledning hade missat att läsa, nämligen "100% fett". Albumet "100% fett" består av mestadels gamla serier som Liv ritade på den tiden hon inte hade något ordentligt ritbord och innan hon hade blivit känd för allmänheten. Den tar upp otroligt relevanta och intressanta ämnen som rasism, makt, sexualitet, feminism och kreativitet OCH ÄR SÅ BRA RAKT IGENOM. Läste ut den på typ två timmar och fnissade mig igenom majoriteten av sidorna.

Så dagens boktips: om ni vill ha en grundkurs i politik/samhälle osv osv utan att bli uttråkade till döden och utan att det går än över huvudet, BESTÄLL "100% fett" NUUUU! Den kostar bara typ 100 spänn. Själv ska jag strax hetsbeställa de seriealbum jag ännu inte har läst för att fördjupa min besatthet.


Ett annat tips om ni vill ha något skoj att lyssna på är denna superpodd från Tankesmedjan. Alla mina favoriter (förutom Jonathan Unge) är med!!! Väldigt många skoj inslag, speciellt Sara Hanssons om mansrollen i kris. LYSSNA! 


Torsdagen den trettonde augusti 
Bara kolla vilken drömmig måndagkväll jag hade med mina prinsessor. Att bo tjugo minuter från t-centralen med ett pendeltåg som aldrig går har sina fördelar ibland. Tio minuters promenad till kvällsdopp och solnedgång. 

Måndagen den tionde augusti

 
Lite bilder som jag har tagit med min instaxkamera!! Ledsen att kvaliteten verkligen suger men jag skyller på gratissidan där jag slängde ihop gifen (behöver gå en photoshopkurs omgående). 
 
Det har hunnit vara pride vilket måste kvalificeras in som en av de bästa dagarna denna sommar. Vädret var på topp och likaså stämningen. Världens bästa bästis har fyllt tjugofem och jag har gjort mitt yttersta för att utnyttja de lediga kvällarna. Annars har jag bara cirka tre jobbpass kvar och måste helt ärligt erkänna att jag är mycket tacksam över detta. I augusti väntar filmfestival, Dans Dakar, Popaganda och jag funderar även på att ta tåget till Norge. Augusti ger mig en bra magkänsla.